Dyr
Årstid

Utstopping av skutte dyr!

For å få et best mulig resultat på utstoppingen så er det viktig at du tenker på trofeet før du starter jakten, da har preparanten det beste utgangspunkt for å levere et godt resultat. Her er noen gode råd!

1. Skyt aldri et dyr som skal stoppes ut i hode eller nakkeregionen, prøv også og ungå å skyte avlivingsskudd på disse plasser da skinnet får stygge merker. Jaktes det med hund, ikke la hunden buste på dyret.
Slep heller ikke dyret etter bakken når det skal fraktes hjem.
Det er også unødvendig å stikke et dyr som skal stoppes ut hvis skuddet er riktig plassert.

2. Hoder på dyr som skal stoppes ut skal sprettes opp i nakken og ikke i strupen, ta med halsskinn til ca 20 cm bak frambeina da det er bedre med for mye skinn en for lite.


3. Skinn eller dyr som du ikke får levert til preparant samme dag må legges i tett plastpose og fryses ned.
Alternativet er å salte det godt med salt uten jod. Husk rikelig med salt i nesebor, munn, øyne og ører.
Du kan ikke får brukt for mye salt så kjør bare på. Når skinnet skal fraktes eller sendes skal det ikke ligge i tett plast.

4. Skulle du være uheldig å få mage eller tarminnhold på skinnet, vask av straks med kaldt vann da magesyra kan skade skinnet.

5. Merk skinnet / dyret med en navnlapp med ditt navn og adresse. Bruk helst laminert papir som tåler vann.

6. Bruk en bra og godkjent preparant selv om dette koster noen kroner ekstra. Husk at preparatet skal vare i mange år og det skal også se pent ut. Et dårlig utstoppet trofe` har liten verdi.

Utstopping-Vestnorsk trofe-montasje