Dyr
Årstid

Mange ringer til oss og spør etter billige jakt og fiskereiser.

Jeg får også stadig spørsmål fra folk som ringer rundt til forskjellige turoperatører for og finne de billigste reisene. Vil her forklare litt om priser og kvalitet, for at du forhåpentligvis ikke skal gå i samme fellen som mange gjør.

La oss starte med Canada : undertegnede bestilte sin første bjørnejakt i 1994 via en norsk turoperatør, grunnen til at jeg den gangen valgte vedkommende turoperatør var at jeg hadde lite penger og han lå ca. 8.000,- kr under de andre turoperatørene i pris for 6 dagers bjørnejakt, dessverre var hele opplegget fullstendig mislykket og jeg fikk ingen bjørn. I 1995 hadde jeg fortsatt lite med penger og hoppet på et nytt billigopplegg på bjørnejakt, som i 1994 vendte jeg nesen hjem uten bjørn. I 1996 valgte jeg derimot en turoperatør med et dyrt opplegg, resultatet lot ikke vente på seg og jeg skjøt 2 fine bjørner.

Når jeg i år 2000 var på vei til Canada med mine kunder så kom jeg i prat med en nordmann på flyet over til Edmonton. Han lo litt av mine kunder som gikk gjennom en turoperatør, fordi han sparte over 2.000,- kr på og bestille direkte til en guide han hadde fått navnet på av noen bekjente. 14 dager etter at jeg hadde kommet hjem fra Canada så fikk jeg en telefon fra vedkommende med spørsmål om hvordan det hadde gått med oss, jeg sa som sant var at alle mine kunder fikk bjørn.

Det ble stille i røret før han fortalte at han dessverre ikke hadde fått noen bjørn og at han heller ikke viste om han noen gang kunne få råd til å ta en ny tur på bjørnejakt.I 2001 hadde jeg 4 kamerater fra Begna som skulle på bjørnejakt, en av dem valgte og reise med meg til en pris på 27.500,- kr til British Columbia for og oppleve skikkelig jakt, de tre andre var ”heldige” og fant en billig åtejakt på nettet til kun 20.000,- kr. Mens min kunde skjøt 2 store bjørner begge over 7 fot, gikk det ikke like bra for de som ”sparte” 7.500,- kr : en fikk ingen bjørn, en skjøt en på 4 fot (teddybjørn) og en fikk en 5 foter.

Billig jakt som ligger ute på Internett blir sett av mange og de selger som regel alt for mange lisenser slik at det blir skutt for mange dyr.

I 2003 så startet jeg med ulvejakt i Canada, dessverre så gikk salget tregt pga. at en annen norsk turoperatør lå 3.000,- kr under oss i pris for samme opplegg. Noen valgte heldigvis allikevel og reise med oss og resultatet ble 100 % suksess. Gleden var også stor for våre kunder da vi besøkte Alberta Taxidermy for og levere skinnene, de kunne fortelle at de ikke hadde fått inn et eneste ulveskinn fra den andre norske turoperatøren, av den enkle grunn at de ikke hadde fått noen dyr.


Min konklusjon er at det mange ganger blir 2-3 ganger så dyrt og velge ”billige” jakter fremfor litt dyrere. Et skrekkeksempel på en billigtur ligger under www.jaktgal.no sine nettsider med navn Fiaskoreiser.

Det hjelper også lite at turen er billig hvis du kommer hjem uten og ha skutt noe.

Det samme gjelder også delvis andre steder, hvis du for eksempel velger en billig jakt i Afrika så vil du ofte få oppleve at du må jakte i et lite hegn i stedet for en stor farm på 50000 mål eller mer. Jaktopplevelsen blir ikke den samme og du vil føle at du er med på slakting i stedet for jakting. Trofekvaliteten er også som regel lavere + at det mange ganger kommer uforutsette utgifter til, som må betales på stedet. De beste guidene jobber selvfølgelig for de som betaler best og er det en kjempebillig jakt så må du regne med at guiden ikke alltid er den beste. Det er også viktig at trofeene du skyter blir tatt godt vare på, så det er meget viktig at personellet er godt kvalifisert.


Når det gjelder fiskereiser så kan du bo hos billige fiskeguider, som kun har tillatelse til og fiske i elver der det står folk som ”sild i tønne” naturopplevelsen blir dog større hvis din guide har betalt ekstra for lisenser til og fiske i side elver og lignede der alle ikke kommer til. Samme prinsipp gjelder over alt, du får som regel det du betaler for og de beste terrengene og de beste fiskeplassene leies bort til de som betaler best.